Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

0316 - 58 03 58 | info@baston.nl |

Ventileren van de woning

Veel mensen hebben last van vocht in huis. Ze denken meestal dat die vochtoverlast van buiten komt: „optrekkend vocht” of „doorslaande muren” worden dan als oorzaak genoemd. Maar in de praktijk blijkt dat het vocht vooral van binnenuit komt. Het meeste vocht is het zogenaamde „leefvocht”.
Door mensen, huisdieren en planten, door koken, de was drogen, de vaatwas, de plantengieter op de verwarming, het aquarium…kan per dag wel zo’n 10 tot 15 liter water in de vorm van waterdamp in huis komen.

Het is natuurlijk al te laat als u ziet dat uw muren vochtig zijn en het behang door schimmel zwart wordt. U kunt teveel vocht in huis ook al veel eerder opmerken.
Bijvoorbeeld als het in uw huis ”drukkend” is, is er teveel vocht bij een vaak te hoge kamertemperatuur. Ook door het beslaan van ruiten merkt u dat er teveel vocht in huis is. Ramen met enkel glas beslaan veel sneller dan ramen met dubbelglas.
Het beste kunt u het zien als u een goede hygrometer heeft. Dat apparaat geeft de vochtigheid van de lucht aan. Als vuistregel geldt dat bij kamertemperatuur de relatieve vochtigheid tussen de circa 40% en 70% moet liggen.

Bij ernstige vochtproblemen kan er schimmel op de muren ontstaan en zullen er voortdurend beslagen ruiten zijn, ook bij dubbelglas. In dit geval is het noodzakelijk om gedurende de gehele dag te ventileren.
Bijvoorbeeld door twee uitzetraampjes (een vingerdikte) of ventilatieschuif open te zetten. Bij mechanische ventilatie deze niet uitzetten en de hele dag in werking laten. Ook een uitzetraampje (vingerdikte) of ventilatieschuif open zetten. De verwarming moet nu natuurlijk niet lager worden gezet.
Controleer af en toe wel of de mechanische ventilatie het nog doet. Als u een strookje papier voor de opening houdt, moet dit naar „binnen” worden gezogen. Bij een afzuigkap boven het fornuis moet het filter regelmatig gereinigd worden. Dit geldt ook voor de ventilatieroosters in ramen.