Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

0316 - 58 03 58 | info@baston.nl |

Overlast melden

Wij vinden het bij Baston Wonen belangrijk dat u zich prettig voelt in uw huis én in uw buurt. Een goede sfeer tussen buren is daarbij heel belangrijk. Toch is overlast niet altijd te voorkomen. Mensen wonen in Nederland en soms ook in de gemeente Zevenaar dicht op elkaar en iedereen heeft een eigen levensstijl. Dat levert soms onbegrip op. Het gaat hierbij vaak om geluidsoverlast, maar denk ook aan rommel, vreemde geuren, overlast door kinderen, pesterijen en onkruid uit de tuin van de buren. Wat kunt u doen om problemen met uw buren op te lossen en wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt?

 

Ga in gesprek met uw buren. Vaak zorgt begrip voor elkaars situatie al voor veel opheldering. Mensen zijn zich er vaak niet eens van bewust dat zij overlast veroorzaken. Ook niet iedereen stoort zich even erg aan bepaalde dingen. Waar de één van een blaffende hond bijvoorbeeld nachtenlang niet slaapt, vindt de ander het ‘erbij horen’.
Baston Wonen raadt aan om uw buren te leren kennen. De drempel om problemen met elkaar te bespreken wordt dan een stuk lager. 

 

Spreek uw ergernissen uit, maar doe dit wel op een vriendelijke manier. Probeer samen met uw buren tot een oplossing te komen. Wacht niet te lang en kies een rustig moment. Als u boos bent, zegt u misschien dingen waar u later spijt van krijgt. Het kan soms ook helpen om vooraf te bedenken wat u wilt zeggen. Vertel duidelijk waar u last van heeft en gebruik voorbeelden. Bij geluidsoverlast is het ook een goed idee om de buren uit te nodigen om eens bij u thuis te komen luisteren. Probeert u zich in uw buurman of buurvrouw te verplaatsen en denk alvast na over een oplossing.
Schakel niet direct een derde partij als Baston Wonen of de politie in. Het probleem wordt daardoor vaak alleen maar groter en het verhoogd de kans dat het contact met uw buren voorgoed verstoord wordt.

 

Komt u er samen niet uit, dan kunt u de hulp inroepen van Buurtbemiddeling Westervoort, Duiven en Zevenaar (WDZ) www.buurtbemiddelingWDZ.nl. Dit team van goed getrainde bemiddelaars, is gespecialiseerd in het oplossen van conflicten tussen buren. Zij stellen zij zich neutraal op en proberen de ruziënde buren weer met elkaar in gesprek te brengen en zelf tot oplossingen te laten komen. Buurtbemiddeling WDZ heeft een geheimhoudingsplicht en de hulp is helemaal gratis.

U kunt Buurtbemiddeling WDZ bereiken op telefoonnummer 026 - 312 77 05.

 

In sommige overlastzaken kan Buurtbemiddeling WDZ u niet helpen. Het gaat dan vaak om meer ingewikkelde zaken. Een buurman of buurvrouw kan bijvoorbeeld lastig aanspreekbaar zijn of de emoties zijn al te hoog opgelopen. De sociaal consulenten van Baston Wonen kunnen u dan mogelijk verder helpen. Samen met u proberen zij een oplossing te vinden voor de overlast en spreken indien nodig en indien mogelijk uw buren aan op hun gedrag. De sociaal consulenten werken veel samen met de gemeente Zevenaar en kunnen u waar nodig doorverwijzen.

Baston Wonen helpt u graag verder, maar wij stellen wel een aantal voorwaarden. Wij willen graag met u in gesprek over de klacht, dus anonieme meldingen nemen wij niet in behandeling. Daarnaast vragen wij van u dat u bereid bent om met de overlastveroorzaker in gesprek te gaan. Wanneer het gaat om strafbare feiten (bijv. bedreiging of mishandeling) kunt u zich beter melden bij de politie.

Soms is een gesprek niet voldoende of zijn zaken zo ernstig dat bemiddeling niet mogelijk is. Er is sprake van een strafbaar feit of van herhaaldelijke overlast in de nachtelijke uren die niet kan worden opgelost door middel van een goed gesprek. In dergelijke gevallen kunt u het beste contact opnemen met de wijkagent. Er is een goede samenwerking tussen Baston Wonen en de wijkagenten, waardoor wij ook gezamenlijk kunnen optreden.

Het kweken van hennep is strafbaar en in strijd met onze huurvoorwaarden. Als wij ontdekken dat er hennep in een woning wordt gekweekt, wordt de huurovereenkomst ontbonden. Dit kan vrijwillig gebeuren door de huurder, maar we kunnen dit ook afdwingen bij de rechter. Een hennepkwekerij veroorzaakt vaak stank- en wateroverlast en er ontstaat brandgevaar. Neem wanneer u weet of vermoed dat ergens hennep wordt gekweekt contact op met de politie (0900-8844) of geef dit anoniem door bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Het belangrijkste advies hierbij: houd rekening met elkaar. Hieronder vindt u een aantal tips die u eenvoudig kunt toepassen.

Muziek
Zet de muziek niet te hard, draag ‘s avonds een koptelefoon, haal uw boxen van de vloer en van de muur en spreek met uw buren af op welke tijden u muziekinstrumenten bespeelt.

Wasmachine
Onder uw wasmachine kunt u speciale dempers plaatsen en draai de wasmachine bij voorkeur overdag. Wanneer u gebruik wilt maken van het voordelige nachttarief, kunt u dit eventueel ook in het weekend doen.

Gehorige woning
Het kan natuurlijk zo zijn dat uw huis simpelweg heel gehorig is. Het kan al veel schelen wanneer u in huis uw schoenen uitdoet, niet rent en niet met de deuren slaat. Daarnaast kunt u een geluiddempende ondervloer aanbrengen, viltjes onder de stoelen plaatsen en eventueel uw kinderen laten spelen op een speelkleed.

Klussen in huis
Een goede communicatie met uw buren is erg belangrijk. Kondig van te voren bij uw buren aan dat u van plan bent om te klussen en hoe laat de werkzaamheden beginnen en hoe laat ze weer eindigen.

Blaffende honden
Is uw hond vaak alleen thuis en horen uw buren het geblaf? Vraag advies bij een gedragstherapeut of hondenschool.

Een goede hygiëne begint met het schoonhouden van uw huis en eventueel uw tuin. Breng regelmatig uw afval weg, want afval trekt ongedierte aan. Het is ook raadzaam om  uw huisdier regelmatig een anti-vlooienbehandeling te geven.

Draag uw steentje bij aan het schoonhouden van deze ruimten en gebruik het trappenhuis en achterpad niet als opslagplek of fietsenstalling.
Om overlast in en rond appartementencomplexen te voorkomen heeft Baston Wonen algemene huisregels opgesteld. Eventueel gelden per appartementencomplex nog aanvullende voorwaarden. Deze vindt u in de vitrinekast in de gemeenschappelijke hal van uw complex.

Algemene huisregels